Vogelgriep op legbedrijf in Barneveld

In de gemeente Barneveld is op een pluimveebedrijf met legkippen aan de Peppelseweg vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Dat is de gevaarlijkste variant. Daarbij kunnen virussen niet alleen de luchtweg- en darmcellen binnendringen, maar ook andere cellen van het lichaam, zoals die van de bloedvaten. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 34.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd. Zeven andere pluimveebedrijven in een straal van 1 kilometer rondom de boerderij worden ook geruimd. De ruimingen nemen meerdere dagen in beslag. 

Burgemeester Jan Luteijn: “Onze vrees voor een uitbraak van vogelgriep is werkelijkheid geworden. In het hart van de pluimveesector is een ondernemer getroffen. Dat geldt ook voor de zeven bedrijven eromheen. Ik ben geschokt dat onze gemeente juist vandaag diep geraakt wordt. We leven ontzettend mee met de ondernemers, de gezinnen en de sector. Ik heb de betreffende ondernemer laten weten dat we zullen doen wat we kunnen om hen te ondersteunen. De komende uren zal ik ook contact hebben met de zeven bedrijven die preventief worden geruimd. De impact op de pluimveebedrijven in het gebied is groot. Opnieuw wordt de hele sector sterk getroffen.“ 

Impact op bedrijven in 3- en 10 km zone

Op 19 andere bedrijven binnen 3 kilometer van de besmette boerderij wordt de komende twee weken voortdurend onderzoek gedaan, door middel van bemonstering. In de 10-kilometerzone van het bedrijf liggen nog 229 andere pluimveebedrijven. Voor die zone geldt per direct een vervoersverbod. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *