Vrouw uit Nijkerk slachtoffer van babbeltruc

De vrouw bij het tankstation.

De vrouw bij het tankstation.© politie/Plaats Delict

NIJKERK – In Nijkerk is een vrouw van 79 slachtoffer geworden van een babbeltruc. Haar bankpas wordt enkele uren daarna gebruikt, onder meer bij tankstations.

Omroep Gelderland laat beelden zien van het BP-tankstation langs de A27, vlak bij Utrecht. Deze vrouw komt ’s nachts sigaretten kopen, maar daarvoor gebruikt ze niet haar eigen bankpas. Die pas is de middag daarvoor gestolen uit een woning aan de Bruins Slotlaan in Nijkerk.

Niet alleen bij dit tankstation, maar ook bij de Esso aan de andere kant van de A27 gebruikt de vrouw die nacht de bankpas van de vrouw uit Nijkerk.

In de achtertuin

Het slachtoffer was op donderdagmiddag 2 februari aan het werk in haar achtertuin toen er opeens een vrouw naast haar stond. Dat vond de oudere vrouw vreemd, want de poort zat met een haakje op slot. Die bezoekster bood aan om haar te helpen. Daarna liep ze weg.

Bekijk de beelden, de tekst gaat eronder verder.

poster

Toen de Nijkerkse tien minuten later haar huis inliep, zag ze diezelfde vrouw in haar woning staan. Ze stuurde haar niet weg en dat had ze misschien wel moeten doen. Ze vond dat de vrouw wat verward overkwam en sprak nog even met haar. Maar toen de vrouw vroeg waar de wc was en daarna niet naar het toilet ging maar een kastje openmaakte, stuurde de bewoonster haar weg.

Te laat? Ja. De indringster had de portemonnee van de bewoonster gevonden. Daar waren geld en de bankpas uit verdwenen.

Hoe voorkom je dit?

Wees alert als iemand onaangekondigd langskomt. Open de deur niet helemaal, gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder of een deurketting. En vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of een bedrijf komt. Twijfel je, vraag de persoon dan om later terug te komen. Bel vervolgens het bedrijf om te controleren of ze echt bij jou moeten zijn.

Hoe regel je de bankzaken?

Als je toch bent opgelicht, bel dan meteen de bank om de bankpas te laten blokkeren. En bel ook meteen de politie, want misschien zijn de oplichters nog in de buurt. De politie raadt aan geringe bedragen op lopende rekeningen te laten staan. Zet wat je niet meteen nodig hebt op een spaarrekening, oplichters kunnen daar moeilijk bij. En zorg daarnaast dat je niet bij de bank onnodig veel rood kunt staan op lopende rekeningen. Dat voorkomt dat anderen grote bedragen van je rekening kunnen halen.

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Weet jij meer? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Een tipformulier vind je hier. Zaaknummer: 2023063638.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *