Waterschappen en regionale overheden waarschuwen opnieuw voor blauwalg

Opnieuw waarschuwen waterschappen en regionale overheden voor blauwalg. Blauwalg hoort van nature thuis in het oppervlaktewater. Het zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als veel voedingsstoffen in het water zitten, het aanhoudend warm is (20-30°C) en water niet goed doorstroomt, kan dat een blauwalgbloei veroorzaken. Er vormen zich drijflagen, die zich makkelijk ophopen aan de oevers, op stranden of in jachthavens.

Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden als ze met blauwalg in aanraking komen. Ze krijgen last van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, misselijkheid, maag- en darmklachten. In sommige gevallen kunnen zelfs grotere gezondheidsproblemen optreden. Dieren kunnen er zelfs aan overlijden. Jaarlijks worden tussen mei en oktober ruim zevenhonderd open zwemlocaties in Nederland gecontroleerd op blauwalg. Bij water met blauwalg komt een waarschuwing te staan.

In het water bij het Laakse Strand en De Wielewaal in Zeewolde is opnieuw blauwalg aanwezig. Het wordt door de Omgevingsdienst afgeraden om daar te zwemmen. De Omgevingsdienst trok het negatief zwemadvies eind juli in, nadat een paar dagen daarvoor werd gewaarschuwd voor blauwalg in het water bij Laakse Strand en De Wielewaal.

Alle gecontroleerde zwemlocaties en eventuele waarschuwingen zijn te vinden op de website zwemwater.nl.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *