Weer gerechtelijke dwaling in Puttense moordzaak?

Wetenschapsfilosoof Ton Derksen uit Nijmegen claimt dat Ron P. onterecht is veroordeeld voor het vermoorden en verkrachten van stewardess Christel Ambrosius uit Putten. Dat schrijft Derksen in zijn boek ‘Dubbel gedwaald’, meldt Omroep Gelderland. Ook zou Ron P. niet de dader kunnen zijn van de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap. Onderzoek van Derksen zorgde eerder mede voor de vrijspraak van Lucia de Berk. In het voorwoord van het boek zegt Derksen onder andere: ‘mijn argumenten daarvoor tasten op geen enkele manier de terechte vrijspraak van Wilco Viets en Herman du Bois aan.’

Op het bovenbeen van Christel Ambrosius uit Putten is sperma aangetroffen van Ron P. Volgens P. heeft hij de dag voor de moord seks met haar gehad. De rechter gelooft dat niet en denkt dat hij haar verkracht heeft toen ze bewusteloos was. Derksen is er door de samenstelling van het spoor van overtuigd dat het om ‘oud zaad’ gaat en dat de lezing van P. klopt. Daarnaast vinden de beide rechtbanken die P. veroordeeld hebben het niet geloofwaardig dat hij een affaire met Christel had. Hij zou niet weten bij welke vliegtuigmaatschappij ze werkte, haar kleur ogen niet kennen en haar vriendinnen wisten niet van de affaire.

Ook die redenatie bestrijdt Derksen uitgebreid in zijn boek Dubbel gedwaald. Volgens hem had Christel meerdere affaires: ‘Ik vind het logisch dat Christel niet trots was op een affaire met een 18-jarige jongen en er daarom niet met haar vriendinnen over sprak.’ Daarnaast kent P. heel veel details van haar uiterlijk wel, ook details die een dader volgens Derksen niet zou kunnen kennen.

Op 9 januari 1994 wordt Christel Ambrosius vermoord en verkracht gevonden in het huis van haar oma. De zwagers Wilco Viets en Herman du Bois worden aangehouden en veroordeeld, ondanks dat hun DNA niet in de gevonden sporen zit. Pas nadat ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten worden ze vrijgesproken.

Als er later wel een DNA-match is zijn ze enorm opgelucht. Het DNA is van Ron P. Hij heeft het verplicht moeten afstaan nadat hij veroordeeld is voor een mishandeling. Kort na zijn veroordeling werd hij ook verdacht van de moord op Anneke van der Stap. Hij wordt veroordeeld voor doodslag en krijgt 4,5 jaar cel.

Nabestaanden van de slachtoffers noemen de inhoud van het boek van Derksen tegenover Omroep Gelderland pijnlijk en niet overtuigend.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *