Wonderfoon in St Jansdal

De polikliniek geriatrie van Ziekenhuis St Jansdal heeft sinds kort de beschikking over twee Wonderfoons. Eentje voor in de geriatriehuiskamer in Harderwijk en een voor in Lelystad. Deze oude PTT T65 telefoons zijn omgebouwd tot een mini-jukebox met hulp van een ingebouwde mp3-speler. Wanneer de oudere een cijfer op de draaischijf draait, is er een liedje van vroeger te horen.

“De combinatie van de oude telefoon en bekende muziek roept herkenning en emotie op”, zegt internist ouderengeneeskunde Ouafae Karimi. “De muziek leidt ook tot interactie met de omgeving. Het is echt geweldig om te zien hoe ouderen met dementie reageren als zij de Wonderfoon oppakken. Mevrouw van der Pal trok mij helemaal mee haar verhaal in. Ondertussen ontstond er een mooi en leuk gesprek.”

De Wonderfoon is bedacht door de Nijmeegse uitvinder Leo Willems. Welzijnsmedewerkster Tirza de Lange nam samen met enkele vrijwilligers het idee over. “De versie van de uitvinder vonden wij te duur”, vertelt Tirza. “De telefoon is toen aangepast en een stukje verbeterd.” Samen met mevrouw van der Pal overhandigde zij twee Wonderfoons aan het St Jansdal.

Geef een reactie