Harderwijk: Willemien Holtrop wint tiende en laatste Piet Dijkstra Prijs

Willemien Holtrop is de winnares van de Piet Dijkstra Prijs 2024. Zij kreeg de prijs uit handen van burgemeester Jeroen Joon tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van gemeente Harderwijk. Holtrop is al ruim 40 jaar op vele manieren als vrijwilliger lokaal actief. Onder andere voor de kerk en de ouderenbond PCOB en ZWO. Ook zorgt ze er hiernaast voor dat bijvoorbeeld (nieuwe) buren en vluchtelingen zich thuis voelen. De Piet Dijkstra Prijs is dit jaar voor de tiende en – op verzoek van de familie Dijkstra – laatste keer uitgereikt.

Anderen zich thuis én gezien laten voelen

Volgens de commissie is Willemien zowel qua verdiensten als karakter de terechte winnaar van deze laatste Piet Dijkstra Prijs. De mensen met wie Willemien samenwerkt zijn het erover eens: ze is van grote betekenis voor veel inwoners van Harderwijk en Hierden. En in het bijzonder in de kerkelijke gemeenschap (PG Harderwijk). Maar haar inzet gaat ook de grens over. Zo is ze ook actief voor de thuisfrontcommissie van Wilma Wolthuis (Wycliffe Bijbelvertalers in West-Afrika). Hiervoor brengt ze persoonlijk brieven langs bij betrokkenen en geïnteresseerden in onze gemeente.

De commissie bewondert de manier waarop Willemien zich belangeloos inzet voor de medemens, waarmee ze laat zien dat ze burgerschap hoog in het vaandel heeft staan. Ze laat mensen zich thuis én gezien voelen. Burgemeester Jeroen Joon: “Willemien staat altijd voor mensen klaar. Ze ziet het als mensen alleen zijn, of buitengesloten dreigen te worden en stapt dan op ze af om ze te helpen. Het allermooiste hiervan is dat ze boven alles dankbaar is dat ze mensen mag helpen. Terwijl wij als Harderwijkse samenleving juist degenen zijn die dankbaar moeten zijn voor iemand als Willemien.”

Nagedachtenis Piet Dijkstra in eer behouden met vernoeming brug

De naam, en daarmee het gedachtengoed van Piet Dijkstra, zal met het stoppen van de jaarlijkse prijs niet vergeten worden. Piet Dijkstra heeft in zijn leven veel verbindingen gelegd in onze samenleving en is tot op de dag van vandaag een grote inspiratiebron. Daarom heeft de gemeente het voornemen om de brug over de Friesegracht bij de Frisialaan de naam Piet Dijkstrabrug te geven.

Petra Brandsen-Dijkstra, dochter Piet Dijkstra: “Als familie vinden wij dat het na 10 jaar Piet Dijkstra Prijs tijd wordt voor iets anders. Geen jaarlijkse prijs meer, maar een blijvend aandenken ter inspiratie voor iedereen. Dat dit de brug bij de Friesegracht is geworden vinden wij extra bijzonder. Deze brug ligt vlakbij ons ouderlijk huis aan de Frisialaan. Over deze brug liep hij bijna dagelijks. We zijn dankbaar dat de naam van onze vader, die voor veel mensen in Harderwijk en Hierden van betekenis was, op deze manier blijft voortleven.”

Burgerschap

De Piet Dijkstra Prijs wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt aan een inwoner van de gemeente Harderwijk. Iemand die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners en een toonbeeld is van burgerschap. Piet Dijkstra zag in dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het welzijn van iedere inwoner. Dat is ieders verantwoordelijkheid en betekent vertrouwen op de eigen kracht van de samenleving. De Piet Dijkstra Prijs is een initiatief uit de Harderwijker samenleving en de winnaar wordt daarom ook door inwoners uit Harderwijk gekozen. In 2024 is de prijs voor de tiende en laatste keer uitgereikt.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *