Harderwijkse delegatie naar Internationale Hanzedagen

Burgemeester Harm-Jan van Schaik en wethouder toerisme Wilco Mazier zijn van 22 tot 25 juni op bezoek geweest in het Poolse Toruń. Samen met twee leden van de Jeugdhanze vertegenwoordigden zij hanzestad Harderwijk tijdens de 39e Internationale Hanzedagen. Tijdens deze dagen stond het aanhalen van de nationale en internationale banden tussen de Hanzesteden centraal. 

Het programma bestond uit een toeristische markt, kunst- en cultuurroutes en verschillende workshops en conferenties op het gebied van economische ontwikkeling en toerisme. Harderwijk werd op de kaart gezet tijdens de expositie van Hanze Artworks.

Hanze Artworks

In september 2022 zijn jongeren uit verschillende Hanzesteden uit Nederland en Duitsland bijeen geweest in Harderwijk om te praten over vrede en vrijheid en wat de jeugd zelf kan doen om de vrede in de eigen steden te bevorderen. De kunstobjecten die ze hebben gemaakt en de daarbij behorende videobeelden werden tijdens HANSAartWORKS gepresenteerd. Het doel was met bezoekers in gesprek te gaan over de waarden vrijheid, verbondenheid, verscheidenheid en verdraagzaamheid – ook wel de 4 V’s genoemd.

Handelen in vrijheid

De wetenschapper Copernicus was een van de eersten die anders naar onze wereld keek. Daarom is zijn geboortestad Toruń de perfecte plek om elkaar te zien, te horen en te vinden op het thema vrede. Burgemeester Harm-Jan van Schaik: “In de hanzesteden stonden vroeger ondernemen en handelen centraal. Daar zijn wederzijds respect en vrijheid onlosmakelijk aan verbonden. Het gedachtegoed van de hanze is actueler dan ooit. Daarom vind ik het belangrijk om mensen uit andere landen, en met een andere achtergrond, te ontmoeten om gedachten uit te wisselen.”

Hanzejaar 2023

Dit jaar wordt in Nederland het Hanzejaar 2023 gevierd. Een jaar waarin hanzestad Harderwijk samen met acht andere hanzesteden in Oost-Nederland extra betekenis geeft aan 800 jaar Hanze gedachtengoed. Gisteren, vandaag en morgen ontmoeten elkaar in de hanzesteden. Wethouder Wilco Mazier: “Vanuit de rijke historie worden nieuwe oplossingen bedacht voor vandaag en morgen. En daarbij wordt ambitie en lef getoond, zoals de hanzesteden en hun bewoners dat al meer dan 800 jaar doen. De Nederlandse hanzesteden zetten het Hanzejaar 2023 ook op de agenda van de Internationale Hanzedagen in Toruń en presenteren zich met een volle en aantrekkelijke agenda.”

In Harderwijk

De Internationale Hanzedagen worden sinds 1980 gehouden. Sindsdien vindt het evenement jaarlijks plaats in een andere Hanzestad. In 2030 vindt het evenement plaats in Zwolle en in 2031 is Harderwijk gaststad van de internationale Hanzedagen. “We nemen de ervaringen die we opdoen in Toruń mee in de voorbereiding op de Hanzedagen in 2031”, aldus wethouder Mazier.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *